Digitální nomádství a vedení firmy kdekoliv po světě.

Digitální nomád, trochu bizardní slovní spojení, samolepka, kterou na sebe lepím nerad. Pokud ale jednou vystoupíte z pracovního režimu kdy pracujete 5 dnů v týdnu, 8 hodin denně, otevřou se vám zcela nové možnosti. Získáte celou řadu benefitů typu, mohu vstát kdy chci, pracovat kdy chci nebo kde chci. Na druhé straně ale číhá řada úskalí. V prectime.cz je to pro mě především minimální sociální kontakt – prostě každý den ráno nepotkáte svého kolegu Jardu, jako dřív, ale je na vás, jaké místo se stane vaší kanceláří, jaké lidi uvidíte. Časem se z toho může stát trochu rutina, stereotyp, kdy pár dnů v týdnu pracujete doma a třeba 2 dny někde v kavárně, abyste byli i mezi lidmi.

Digitální nomádství v kavárně
Jako digitální nomád sedím často v kavárně s hezkým prostředím a kvalitním internetem

Holandsko, Belgie, Portugalsko

To není samozřejmě nic špatného, mám na to ale malý trik, jak tento částečný stereotyp narušit a myslím, že se dá využít v mnoha případech i u vás. Je velmi úzce spojený s cizími jazyky a spočívá v tom, že každý rok na nějakou dobu odjedu kamkoliv do zahraničí (obvykle do tepla). Tentok rok se prectime.cz posunulo společně s projekty metalearners.cz extrémně kupředu a s tím jsem byl zatížený i extrémně já. V září už jsem cítil, že jedu na pokraji možností a věděl jsem, že musím opět razantně ubrat a ještě více optimalizovat. Cítil jsem, že musím odjet a změnit prostředí. Minulý rok to bylo na 3 měsíce Portugalské Algarve, tento rok to je obecně výlet po Evropě.

Digitální nomádství v Algarve 2017
Jako digitální nomád jsem trávil i minulou zimu v Algarve (únor 2017)

Načerpám tak velkou dávku kreativity a na každém rohu se setkám s novými lidmi a především s cizími jazyky. Jednou mluvím anglicky, potom německy, chvilku koktám španělsky nebo luštím podobnost v holandštině, někdy nerozumím nic a používám neverbální komunikaci.

Opouštím na nějakou dobu negativitu naší zemičky a mířím do pozitivněji laděných krajin. Negativita lidí v čechách je opravdu proslulá. Neříkám, že na ni nenatrefíte třeba v Anglii, vzduch bude ale mnohem lehčí. Velmi často mi lidé kladou otázku, co tu děláš? Jsi na dovolené? Nebo pracovně? … odpovídám, ani nevím, asi obojí. V mém příručním zavazadle mám 5 kg elektroniky a zbytek oblečení. Veřejné označení je digitální nomád, já tomu říkám spíše lidsky svobodnější život.

Moje jediné příruční zavazadlo, 5 kg elektronika, zbytek oblečení

Nemám tolik času jako minulý rok, potřebuji být zpět v ČR na Vánoce. Je 24.11. 2017, nastavuji doma na termostatu teplotu 5 stupňů a vyrážím vlakem směrem Praha letiště. Tento rok je zrušen roaming a tak mám internet opravdu dostupný kdekoliv po EU. Super. Cestou tedy opravuji vaše návrhy alternativních překladů v interaktivních cvičeních v prectime a trochu se zamýšlím nad tím, kam vlastně pojedu. Čeká mě krátký let Praha – Eindhoven (Holandsko). Letím nejprve ke své druhé rodině do Belgie. K lidem, které jsem poprvé potkal, když mi bylo 6 let. V první třídě jsem dostal do ruky vysvědčení a moje mamka mě poslala na 2 měsíce k zcela cizím lidem kousek od Antwerp. Uměl jsem asi 50 německých slovíček a po příjezdu tenkrát zjistil, že mluví německy "nějak divně" – později jsem zjistil, že holandsky :-). Byla to tvrdá lekce, která položila o 24 let později základní kámen i tomuto projektu.

Rodiny mám dvě, jednu v ČR, druhou v Belgii. Pro jinou generaci je skoro nepochopitelné, co digitální nomád vlastně je.

Koncept hry na cestách

Vždy jsem měl létání strašně rád, do doby než jsem zkolaboval a zažil v letadlech pár plných panických záchvatů. Vlastně mám létání rád stále, přeprogramovat v hlavě ale svojí, v terminologii prectime.cz, opici, ale chvilku trvá a tak je pro mě létání stále trochu složitější. Není ale nic lepšího než se těmito situacemi zaplavovat a Amygdalový spouštěč neustále posouvat. I proto jsem vytvořil bettermind.cz.

Ceny letenek jsou natolik nízké, že je mnohdy dražší dostat se na samotné letiště

Z Eindhovenu jedu do malého městečka s názvem Eindhout Laakdal, které důvěrně znám. Trávil jsem zde po dobu deseti let vždy 2 měsíce letních prázdnin. Je to perfektní příležitost mluvit anglicky, německy nebo holandsky. Pravdou je, že holandsky rozumím vcelku dobře, mluvení mě ale již opustilo. Trávím zde týden času a snažím se využívat co nejvíce esencialismus – pracovat maximálně 2 hodiny denně, ale velmi pečlivě vybírat úkoly, které jsou důležité dle mého konceptu hry, který často používám i v rámci osobního vedení na metalearning.cz. Na koncept hry můžete mrknout ve videu zde.

Uber, Taxify, Kiwi nebo Airbnb - sdílená ekonomika

Přemýšlím kam pojedu dál, nemám rád zimu (nenávidím zimu) a tak zkoumám letenky přes Kiwi a ubytování přes Airbnb. Pokud jste nikdy Airbnb nezkusili, můžete využít můj promo kód a získat 700 kč na ubytování zdarma. Pokud používáte všemožné agregátory, které defakto dělají prostředníka mezi vámi a společností poskytující vybranou službu tak je potřeba počítat s tím, že budete platit prostředníkovi určitou marži. Beru to vždy tak, že se snažím v rámci možností podporovat skvělé projekty. Samozřejmě to ale nepřeháním a myslím i trochu ekonomicky například v dlouhodobém horizontu. Když hledám ubytování na 3 měsíce, zaplatím provizi obvykle z prvního měsíce a zbytek jde majiteli na ruku. Nyní vítězí letenka za 800,- do Lisabonu. Trochu s rozpaky volím obávaný RyanAir a za 3 hodiny vystupuji z letadla do 20°. Pokud máte problémy se sníženou funkcí Štítné žlázy, asi si dokážete představit, co s vámi teplo a moře udělá. Paráda.

Přílet do Lisabonu

Pronajímám si auto (říkejme tomu nákupní košík) za 1100 Kč na 10 dnů u Guerinu (nemohu doporučit). Při pohledu na zdejší rušnou dopravu beru i plné pojištění za cca 2500,- a elektronické mýtné pro jízdu na zdejších dálnicích a s trochou zdravých obav projíždím Lisabonem do svého Airbnb. Ceny ubytování jsou v Lisabonu hodně vysoko a tak beru privátní pokoj v rodinném domku na vrcholku Ayudy kousek od Belému. Cena je cca 6000 kč na 10 nocí. Minulý rok jsme bydleli za 400 € celý měsíc na pobřeží Algarve, ale co se dá dělat, hold velkoměsto. Jednou za čas si to člověk musí udělat tzv. hezký a neobracet každou korunu.

Airbnb a soukromý pokoj v tomto domě v Lisabonu

Ubytování přes Airbnb je skvělé i na konverzaci v cizích jazycích. Alternativou může být i couchsurfing.com. Ten velmi často používá i Benny Lewis o kterém jsem psal již v předchozích článcích. Jeho know-how potkáte implementované i v prectime. Já mám přes Airbnb sice svůj pokoj, ale celý dům je jinak sdílený. To není pro každého, ale na omezenou dobu je to perfektní. Žiji s Portualskou rodinou, seznamuji se se studentem z Francie a chlapíkem z Nového Zélandu, který je v důchodu a na kole projíždí celý svět. Nepotřebuji vlastně Italki, jako v prectime kurzech, mluvit mohu každý den anglicky, španělsky nebo portugalsky vlastně zdarma, beru to i jako součást ceny za ubytování. V Italki obvykle platím minimálně 10 dolarů za 60 minutový rozhovor. Tohle ale není nácvik, tohle je už praxe, komunikace a interakce s lidmi v cizí zemi.

Mám sice k dispozici své pronajaté auto, ale po rušném městě zprvu využívám Uber nebo Taxify. Sdílená ekonomika otevírá zcela nové možnosti a díky těmto službám mohu být opravdu v klidu kdekoliv, protože nemusím řešit vůbec MHD. Pokud chcete Uber [uyhrp813ue] nebo Taxify [B8G1B] vyzkoušet, můžete použít uvedené promo kódy a získat cca 150 Kč na první jízdu zdarma. Cesta přes celý Lisabon mě vyjde sice na cca 4-8€, opět ale cenu vnímám odlišně. Jako řidiče potkávám nejprve člověka z Venezuely, který se před rokem přistěhoval a koktavě mluvím španělsky s občasnou dopomocí angličtiny. Při další jízdě nastupuji k portugalskému hasiči, který si jízdou po městě částečně přivydělává a detailně se bavíme o hašení zdejších gigantických požárů. Každá jízda vlastně představuje příležitost 20 minut konverzovat a poznat příběhy mnoha lidí po celém světě.

Jízda s Ubrem skrze Lisabon

Práce v terénu

Jak již jsem psal na začátku, toto není dovolená, není to ani pracovní cesta, je to život a práce na cestě. Batoh s elektronikou, který mám neustále u sebe mi připomíná, že prostě v tuto chvíli jsem onen digitální nomád. V batohu mám svůj notebook, telefon s mobilním internetem (často v kavárnách nejde spolehlivě) a dron. Veškeré servery a služby jsou v cloudu a tak se mohu připojit ke všemu co vytvářím vzdáleně. Defakto mohu spravovat server či programovat i z pláže. Realita je ale většinou taková, že drobný písek postupně nalétá do klávesnice, která poté přestává fungovat, takže mnohem raději sedím někde v odlehlé kavárně či terase s čajem nebo kávou. Kafe jako digitální nomád seženete mimo město klidně i za půl eura a pokud si dobře vyberete, máte i fenomenální výhled, který je pro mě extrémně důležitý. Pokud chcete raději pracovat v co-work centru, určitě zkuste pročíst nomadlist.com. V Lisabonu je najdete například pod mostem v areálu LX factory. Na mě je v co-worku moc rušno, většinu času něco programuji a dávám přednost větší uzavřenosti a klidu.

Listopad 2017, práce na terase u pobřeží

Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor