Benny Lewis v jazykových kurzech prectime.cz I.

Benny Lewis je pro mě velká inspirace. Pojďme se podívat na prvního člověka, který mě při tvorbě velmi inspiroval, polyglota Bennyho Lewise. Benny ovládá plynule více než 7 jazyků a mnoho dalších je schopen využívat příležitostně. Četl jsem od něho 3 z cca 4 knih, které napsal a analyzoval nespočet interview. V online jazykových kurzech prectime.cz naleznete know ze stovek knih, stovek interview, studií i mých mnohaletých zkušeností. Začneme ho postupně rozebírat i zde na blogu.

Benny Lewis v kostce

Benny byl dříve inženýr. Na počátku své cesty, po zakončení studií, vyrážel na 3 měsíce (víza) do zahraničí, aby se naučil jazyk a seznámil se s kulturou. Pracoval díky tomu jako učitel, inženýr, medik ale i jako poradce v Jóga obchodě. Za 3 měsíce se byl později schopen dostat bez problémů na úroveň B1/B2. Využíval technický přístup k jazykům a snažil se je logicky dekomponovat. Podíváme se na několik bodů, které jsou v jeho výuce klíčové a které jsou implementované v kurzech prectime.cz.

Benny Lewis a jeho metody v prectime.cz

Know how v prectime.cz není patentované, unikátní, ... nevymyslel jsem ho od nuly já. Je to kombinace toho nejlepšího know-how, které jsem za posledních několik let posbíral od světových expertů, kombinované s mojí brzkou zkušeností s cizími jazyky, kdy jsem od svých 6 let trávil prázdniny u cizích lidí v Belgii. Benny Lewis má s prectime.cz společné následující prvky.

Asociace

Benny využívá asociace. Navazuje slovíčka, která nezná na slovíčka, která již zná. Týká se to i vizualizací, šílených příběhů ale i jednotlivých dílčích přirovnání. Asociace potkáváte během našich kurzů na pravidelné bázi a využíváme je pro zábavnou výuku nových slovíček.

Gramatika, čtení a psaní až později

Jazyk je o komunikaci a je zbytečné zabývat se přespříliš gramatickými pravidly od prvních dnů. Stejně tak je na tom čtení a psaní. To vše můžeme zařadit do programu až později. V době, kdy dokážeme používat základní fráze v běžném rozhovoru. Proto v prectime.cz první týden výuky věnujeme jen těm nejdůležitějším frázím a pravidlům, připravujeme se na překonání sociální bariéry a náš první brzký rozhovor.

Mluvit od prvního dne, klidně jako Tarzan

Ač se to zdá jako šílené, tato cesta Vás katapultuje během několika rozhovorů a pár týdnů v prectime.cz na úroveň B1/B2.  Váš první rozhovor může klidně vypadat jako: "já Honza", "já Česká Republika", "znovu?" ... říkáme tomu Tarzan mód :-)

Benny Lewis a prectime.cz
Benny Lewis a prectime.cz

Nemusíte nikam jezdit, stačí Skype/telefon

Občas to může vypadat tak, že přiletíte do Španělska, zhluboka se nadechnete a vydechnete "espaňol". Realita je ale většinou jiná. Proto do prectime.cz implementujeme, stejně jako Benny, italki.com. Můžete si tak vybírat z tisíců rodilých mluvčích a to ve všech jazycích, které vyučujeme (aktuálně AJ a NJ). Kredit na první 2-3 rozhovory Vám dáme zcela zdarma běhěm výuky.

V dalším díle se podíváme na další prvky z Bennova repertoáru, které v prectime.cz používáme.


Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor