Benny Lewis v jazykových kurzech prectime.cz II.

Benny Lewis, polyglot ovládající plynule mnoho světových jazyků je inspirací i pro prectime.cz. V minulém díle jsme se podívali na některé prvky, které si od Bena odnášíme a dnes je ještě více rozšíříme.

Benny Lewis a TED
Benny Lewis a TED

Benny Lewis - Italki, Airbnb nebo couchsurfing?

Benny Lewis propaguje hojně italki.com. Celosvětovou službu umožňující komunikovat s tisíci rodilými mluvčími z celého světa. Tuto službu jsme pro vás v prectime.cz přeložili a neustále překládáme do češtiny tak, aby bylo vše stále aktuální. Implementovali jsme službu díky Benovi přímo do prectime.cz a navázali s tvůrci Italki pevnou spolupráci. Italki ale není jediná cesta, jak se spojit s rodilým mluvčím. Jako inspiraci můžeme použít i služby, které používáme většinou za jinými účely. Benny ve svém bytě hostoval přes 2000 couchsurferů a využíval hojně i Airbnb/Couchsurfing. Ne proto, že by si chtěl vydělat peníze na pronájmu, ale proto, že mohl trénovat celou řadu jazyků zdarma. Díky této zkušenosti si procvičil nejenom jazyk, ale získal povědomí i o různých kulturách.

Italki
Italki.com

 Perfekcionismus ne

Ze školních lavic máme často zakořeněnou mylnou představu o tom, že se jazyk musíme několik let učit a až poté jazykem mluvit - komunikovat. Ze zkušeností Bena i mé vlastní je ale efektivní cesta úplně jiná. Smířit se s tím, že budeme mluvit jako Tarzan v pralese, budeme ale mluvit od prvního dne. V prectime.cz nám jde v prvním týdnu výuky především o to, abyste dokázali překonat sociální bariéru a stali se oním "Tarzanem". U nás tedy mluvíte od prvního týdne výuky. Nemá smysl čekat na to, až budete umět 500 slov, 3 časy nebo budete schopni číst cizojazyčný text. Jazyk je přeci o předávání informací. U prvního rozhovoru tak stačí opravdu zahájit konverzaci jednoduchým "ahoj".

Paretovo pravidlo

Moje oblíbené Paretovo pravidlo, které je v prectime.cz implementované prakticky na každém rohu, je i nástrojem, který hojně používá Benny Lewis. Více o Paretově pravidle můžete nakoukat ve videích zde na blogu. Stručně řečeno je klíčové najít těch 20 % látky, která je natolik důležitá/esenciální, že vás velmi rychle dostane na 80% znalost experta. I díky tomu je možné dojít během několika týdnů na úroveň B1/B2.

Vyplatí se Vám to? Nebo je lepší investovat dalších 25 dnů do jiné činnosti?
Vyplatí se Vám to? Nebo je lepší investovat dalších 25 dnů do jiné činnosti?

Motivace

Motivace je jeden z nejdůležitějších aspektů během celé výuky. Benny Lewis velmi často popisuje příběh svého kamaráda, který exceloval v Japonštině, protože miloval styl Anime a japonské ženy. V prectime.cz je motivacím věnován hned druhý den, kdy si vyplňujeme motivační pavučinu. Tedy seznam motivací, díky kterým se každý den jazyk pár minut učíme. Seznam máte potom během výuky neustále na očích, abyste nezapomněli, proč prectime.cz využíváte.

Závěr

Benny Lewis není zdaleka jediný člověk, který mě inspiroval při tvorbě prectime.cz. V dalších dílech se potkáme s dalšími experty, mezi kterými bude například Tim Ferriss, jehož metody zaletíme otestovat do Portugalska. Mějte se fajn!


Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor