Pracovní zima v Portugalsku

Je to již více než 2 roky, co jsem poprvé četl knihu 4-Hour Workweek (4HWW) od Tima Ferrisse. Tim se pro mě stal velkou inspirací. Doslova jsem se identifikoval v jeho postupech, názorech a uvažování. Tenkrát jsem sotva chodil a sbíral se ze země po zdravotním kolapsu. Četl jsem knihu denně a užíval si skoro rok procházek lesem. Nechtěl jsem už pracovat ve firmě 8 hodin denně a čekat na důchod, víkend, dovolenou. Ne, že by na tom bylo cokoliv špatného, cítil jsem ale, že to není moje cesta. Chtěl jsem upřímně pomáhat ostatním lidem a dělat každý den práci, která mě bude neskonale bavit a to nezávisle na lokalitě. Chtěl jsem najít sám sebe, být co nejvíce autentický. Prectime.cz, bettermind.cz a metalearners.com se tak staly projekty, do kterých jsem investoval veškerý svůj čas a energii.

4-Hour Workweek
4-Hour Workweek

Nyní je prosinec, venku je 20 stupňů a já sedím na terase pronajmutého mini-domku v Portugalsku. Nejsem zde na dovolené, nedělám si žádné fotky do alba, budu zde bydlet a pracovat minimálně 3 měsíce. Prectime.cz Vás učí cizí jazyky prakticky a stejně praktický je i můj pobyt zde, na kterém Vám ukazuji triky, které můžete při rychlé výuce cizích jazyků použít i vy. Portugalština bude jedna z mých vizí o kterou se budu pokoušet naučit a podělit se s Vámi o tom jak na to.

Odlet směr Faro

Pokud v minulosti prožijete desítky panických záchvatů, párkrát kiksnete v letadle nebo u dlouhého sezení někde v čekárně a Vaše tělo je neustále extrémně citlivé na jakýkoliv stres, je delší let letadlem strašák, o kterém vaše tělo ví dříve, než klidné logické uvažování. Moje tělo se tedy rozhodlo, že den před odletem nebude spát, protože si moc dobře pamatovalo, že na cestě do Hong Kongu vypnulo. Nicméně nyní jsem letěl jen z Prahy do Eindhovenu, 4 hodiny pauza a další 3 hodiny do jiho-portugalského Fara. Pokud jste zažili let Ryanairem, víte, jak se cítí slepice ve snáškovém hnízdě. Příjemné to očividně nebylo ani pro ostatní, ani pro mě s mojí sadou divných problémů :-). Každý máme ale svoje. Každá taková výzva je pro mě příležitost naučit se něco nového.

Ryanair Eindhoven-Faro
Ryanair Eindhoven-Faro

Chlapík sedící vedle mě v letadle 3 hodiny lustroval základní fráze v Portugalštině. Já mezitím vystřídal celou sadu tetrisových možností, jak si sednout. Chlapík mě ale trochu vyděsil a připomněl mi, že mám trochu zpoždění - během listopadu jsem nestihl využít italki.com a navázat první kontakt. Celkově, celý měsíc jsem řešil spíše svůj odlet z ČR, práci a úřední věci ohledně firmy. Moje chyba, konec výmluv, jdu na to přeci jinak a času mám relativně dost.

První kontakt s domorodcem

Po přistání mě čekala hodinová jízda taxíkem, což byla nejlevnější varianta, jak se o půlnoci dostat do klidné lokality na pobřeží Algarve. Taxikář byl skvělý, portugalština byla jeho jazykem, ale ovládal španělštinu i angličtinu. Čas jsem využil na základní komunikaci, která byla po většinu času vedená v angličtině, týkající se rozdílů mezi portugalštinou a španělštinou. V cílovém městečku jsme nemohli najít adresu a proto jsme nabrali v jednom baru lihem načuchlého domorodce, který se v uličkách vyznal, aby nás dovedl na místo (odvážný krok).

První dny v Algarve, prosinec 2016
První dny v Algarve, prosinec 2016

Rozhodl jsem se zjistit, jak odlišná je portugalština od španělštiny a zkusil na něho pár frází ve španělštině. "Gracias por su ayuda", děkuji za pomoc, vykoktal jsem nejistě při jiždě v autě. Chlapík evidentně nechápal a odvětil, že je Portugalec. Nejsem si tedy jistý, že věděl, zda vůbec s někým jede v autě. Měl jsem říct spíše něco jako "Obrigado por sua ajuda". Možná by to pobral, kdyby v sobě neměl evidentně vysokou hladinku alkoholu. Velice rychle mi však došlo, že určitá elementární znalost španělštiny nebude úplná výhra - především co se týče výslovnosti.

Realita letního městečka

Místo kde jsem se usídlil je opravdu krásné, plné malých bílých domečků. Má to však jeden háček, není tu s kým mluvit. Mimo sezónu je obsazený možná 1 z 10 domků a ten jeden je obvykle Němec (ty mám v ČR i doma). V prvních dnech, kdy se rozkoukávám je tedy trochu obtížnější najít prostor pro trénink. Vlastně bych se neměl čemu divit, proto Vám dávám v prectime.cz volný kredit na rozhovory přes Italki. Je to mnohdy dostupnější varianta neomezené komunikace s kýmkoliv a kdykoliv, než někam odletět.

Letní městečko
Letní městečko

Začal jsem tedy ihned využívat jakoukoliv drobnou příležitost navázat sebe více "Tarzanovskou" konverzaci s lidmi, které potkávám. Pro začátek mi stačil supermarket, návštěva servisáka na internet a Rumuna, který přišel řešit moji vytopenou kuchyni. Tarzanovská konverzace rozhodně neběží na autopilotovi, ale mozek vynakládá extrémní množství úsilí při formování vět. Cítím jak v hlavě přehazuji španělštinu, portugalštinu a angličtinu k tomu, abych se vyjádřil a hlavně, abych se z každé věty něco naučil. I tak je to fajn. Okamžitě vidím velký "soucit" protistrany a možná i trochu obdivu při snaze přiblížit se k místní kultuře.

Takže tolik k úvodu, nyní přejdeme na konkrétní techniku z DSSS, které jsem popisoval minule a to dekomponovat gramatiku. Rozdělit celý jazyk do několika vět, které mi prozradí vše podstatné k tomu, abych se vyjádřil. U každé věty Vám vysvětlím, co si z ní odnáším. To ale až příště. Mějte se fajn!


Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor