Koncept DSSS

Do odletu mi zbývá pár týdnů. V Portugalsku budu testovat celou řadu způsobů, kterými se učit cizí jazyk rychle a prakticky. Dnes Vám představím určitý předpis, který používám jak pro vás v kurzech prectime.cz, tak ve výuce čehokoliv jiného. Pokud se vám nechce číst, na konci článku najdete i video verzi.

Základy metalearningu - DSSS

Začneme tím co je to vlastně metalearning, který v prectime.cz používáme. Podíváme se na první předpis metalearningu a to akronym DSSS pro efektivní učení.

Metalearning samotný je vesměs učení se o učení což nezní zrovna lákavě, protože už jen samotné učení je pro mnoho z nás pěkná průda. Když ale tyto zkostnatělé představy o výuce, které jsou ve školních lavicích stejné už takřka 200 let zahodíme, můžeme si představit metalearning jako efektivní, zábavné, praktické a hlavně rychlé naučení se prakticky čehokoliv. Chce to jen superčlověka, který disponuje superschopnostmi a ví, jak vám je předat. To už zní víc šťavnatě. Mezi superlidi ve výuce jazyků patří například již zmíněný Benny Lewis nebo třeba Tim Ferriss.

Tim Ferriss
Tim Ferriss, autor DSSS

Jaký jazyk se chcete naučit?

Představte si, že se chcete naučit <> (doplňte si vlastně co chcete), například prakticky portugalsky, což je moje aktuální potřeba nyní. Tomu, co se chcete naučit budu říkat superschopnost, protože ji získáte za podezřele rychlou dobu. Použiji dnes akronym od Tima Ferrisse z jeho knihy 4 Hour Chef, DSSS. Rozepsáno jako Deconstruction (rozbor), Selection (výběr), Sequencing (Pořadí) a Stakes (sázky).

Motivace a smysl

První důležitá věc je však vidět smysl v tom, že se jdu učit portugalsky a tedy, mít i patřičnou motivaci, vědět proč. Virtuálně se tedy přenesu o pár týdnů dopředu a napíšu si 5 bodů, jak nově a rychle získanou superschopnost prakticky používám. Udělám to přímo v prectime.cz, protože portugalštinu postupně testuji. Zatím ji však nemáme veřejně. Nechci dělat velkou reklamu, ale vzhledem k tomu, že žiji tím, co jsem vytvořil, bylo by něco špatně, kdybych systém na výuku sám nepoužíval :-). Motivaci řešíme v kurzech hned ve druhém dnu, protože není nic špatného zjistit, že jazyk třeba nepotřebujete tak nutně, nebo si uvědomit, že nemusíte dosáhnout na úroveň C1 / C2 (tam vás ani nedostaneme, tam se dostanete sami když vás to chytne). Pro mě jsou tedy motivace například "Bydlím v Portugalsku","Čtu si lokální weby","Jsem schopný praktikovat základní konverzaci, objednat si jídlo, nakoupit." Stačí mi relativně nízká a snadno dosažitelná úroveň, nemám velká očekávání, jsem v tomto ohledu realista. B1, B2.

Jak se naučit portugalsky za 1 měsíc
Moje motivační pavučina

Dekompozice

Nyní zapojíme DSSS. Nejprve dekompozici. Základní otázka dekompozice je "Jak rozložím superschopnost na co nejmenší kousíčky, které se potom zvládnu naučit?".

Nejpoužívanějšími možnostmi jsou:

a) Superschopnost redukovat. V mém případě portugalštiny, na jakých 500 slovíček mám vynaložit energii, jaký čas nebo pomocná slovesa budu opravdu prakticky potřebovat atp. ? Mrkneme na to v dalších dílech přesně.

b) Interview - průzkum superschopnosti. Interview spočívá v tom, že najdeme nějakého superčlověka, který má nějakou superschopnost a toho vyzpovídáme. Ideální je najít superčlověka, který superschopnost získal podezřele rychle, protože to chceme také. Třeba zmíněný Benny Lewis, Tim Ferriss a mnoho dalších. Nesmí být moc časově vytížený a tak nemá smysl oslovovat mistra světa v plavání. Stačí nám někdo dostupnější pod ním :-). Můžeme se ho zeptat na celou sadu otázek. Chceme identifikovat všechny chyby, které udělal on a my je nebudeme opakovat. Zmíním nyní jen jednu, další probereme někdy v samostatném dílu.

"Kdybych ti dal miliardu dolarů a měl bys mě trénovat 4 týdny, co bys mě naučil?".

c) Reverzní inženýrství - superschopnost můžeme dekomponovat obráceným způsobem. Nechat si napsat nejvíce komplexní fráze v portugalštině a zpětně vše rozebrat/pochopit. Ukážu vám prakticky krok za krokem jak na to příště - děláme to stejně i v kurzech prectime.cz, tentokrát udělám reverzní rozklad na portugalštině exluzivně zvlášť :-). Mezi další možnosti může patřit třeba nakódování webu a zpětně se na výsledku naučit kódovat sami, rozebrat svůj počítač a pochopit, jak funguje (moje příklady z praxe).

Výběr

Po dekompozici následuje Selection - výběr těch 20 %, které nás posunou na 80 % znalostí experta. Aplikujeme tedy Paretovo pravidlo (článek zde). Na oněch 20 % aplikujeme zamyšlení se nad tím zda se nám vyplatí do naučení vybrané látky, investovat čas (návratnost investice - ROI). Když ROI pochopíte, uvědomíte si, že je vlastně skvělé investovat 2800,- za kvalitně poskládaný 3 měsíční kurz, než odjet na měsíc do Anglie do jazykovky (bez urážky samozřejmě :-) ). Pokud se rozhodneme onen díleček, který tvoří 20 % naučit, zamyslíme se nad tím, jaká je moje minimální denní dávka, kterou do sebe vstřebám a přinese mi praktický efekt. Budu schopný jazyk používat, když se naučím jedno slovíčko za den. Nebo se jich naučím každý den 10, za měsíc 300? Na jedné straně tedy beru v potaz svůj čas/energii/peníze,... na straně druhé si pokládám otázku, co mi to přinese.

Pořadí

Sequencing - pořadí/dávkování - to, že se něco učíte je sice hezké, ale neříká nic o tom, jak dobrý je materiál/učitel nebo zda se učíte ve správném pořadí a správných dávkách. Já osobně preferuji učení se v cyklech. 20 minut učení a potom změnit diametrálně aktivitu. Je potřeba zvolit takovou frekvenci, kterou jste schopni dodržet každý den bez přemlouvání. Vytvořit stabilní návyk, než se zrakvit za 3 dny a potom superčinnost opustit. Takových lidí je hodně. Vypadá to dobře, ale nikam to většinou nevede.

Sázky- R(F)A

Stakes - sázky - někomu možná pomůže, když na Facebooku vyvěsí, že se za měsíc superčinnost naučí. Pro mě je to ale jen důkaz nedostatečné vnitřní motivace a smyslu. Proto tento bod nahrazuji principem RFA, na které mám separádní video zde. Jde o to, mít v učícím procesu překročení komfortní zóny. V mém případě je to odlet do Portugalska na 3 měsíce s tím, že budu mluvit jen Portugalsky. Je to určitá mise, na které získám reálné a praktické zkušenosti.

Fajn, to je pro dnešek vše, příště vás vezmu opět dále. Mějte se krásně :-)

Moje obecně podaná verze DSS ve video verzi

Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor