Jak se v roce 2015 startovalo prectime.cz

Tento týden mám nějaké psací střevo i když bych měl místo toho doprogramovat poslední kousíček mobilní apky, ale v tomhle tempu jsem už 3 roky, takže trochu volněji. Občas to chce trochu čerstvý vzduch a udělat si reflexi. Když jsem psal tento týden příspěvek pro vás všechny, kteří nás podpořili 3 roky zpět na portálu Hithit, uvědomil jsem si kolik příběhů mám s tímto milníkem spojených. Příběh je tak trochu osobní, 3 roky starý. Píšu ho, abyste se nebáli i vy udělat krok mimo komfortní zónu i když je to mnohdy za hranicí toho jak jste ve společnosti vnímáni okolím.

Jan Hovad a Milan Tomeš
Honza a Milan v době startu Prectime.cz

3 roky zpět

Půl roku před tím, než jsme spustili s Milanem (člověk, kterýho si v mém životě fakt hodně vážím) Hithitovou kampaň jsem právě dočetl svých 500 knih za 500 dnů. Dostal se po asi 2 letech z panických záchvatů z adrenalinu a šel dokončit finální doktorský státnice v IT ve škole. Pár dnů před nimi jsme s Milanem seděli u monitoru nad prehistorickou verzí prectime.cz (kurz ještě neexistoval) a v analytice spatřili 600 uživatelů na webu v jeden okamžik. Vše tenkrát běželo na sdíleném hostingu, který během asi 5 minut ztroskotal a my nechápali která bije. Byla sobota a vyšel o nás článek na titulní straně tuším iDnesu. Neměli jsme žádný produkt, jen tunu datových analýz na které jsme byli pyšní, ale nikdo je ve výsledku primárně nechtěl :-). Tady jsme nabrali prvních cca 8000 uživatelů, kteří hledali produkt, který nenalezli. Později se ukázalo, že mnoho z nich/vás počkala, než vyrobíme první animovaný kurz což nám trvalo 5 měsíců při pracovním nasazení asi 25 hodin denně.

Mezitím jsem zafinišoval školu a získal se zvláštním pocitem Ph.D. v IT (taková modrá rourka s papírem uvnitř), který vlastně teď ani nevím, kde leží, na promoci jsem nešel. Příjmení mi to stejnak nevylepší. Druhý den ráno jsem se šel přihlásit na pracák se slovy, potřebuji ušetřit na zdravotním a dokončit pro lidi projekt na který čekají. Paní u pultíku koukala dost zajímavě a otočila na mě monitor svého PC kde si četla onen článek s mojí fotkou (náhody ...). Během oněch 5 měsíců pro mě udělala první poslední a ušetřila mě mnohé byrokracie. Byla to doba, kdy mi (bohužel i moji nejbližší) říkali věty typu, "... že se na to nevykašleš a nejdeš radši dělat někam do Prahy za pořádný peníze". V takové situaci se to neposlouchá příjemně ale věřte, reflektuje to jen jejich limity, ne limity vaše, takže se nenechte.

Hithit a ona finanční injekce z předprodeje umožnila dvě věci. První byla existenční, člověk měl cca na půl roku na jídlo. To bylo nejdůležitější, protože jsem mohl zmizet z pracáku, kde bych se asi musel po 6 neaktivních měsících rekvalifikovat na uklízečku. Mohl jsem zaměstnat defakto sám sebe a začít se Stáňou (další úžasný človíček v mých kruzích) vyrábět němčinu. To co následovalo potom je na delší povídání někdy příště.

Hithit prectime.cz
Hithit.cz na podzim 2015

Na všechny tyhle začátky moc rád vzpomínám. Byla to cesta bez velkých investorů, bez velkých částek, bez načančaných Startupových sloganů, bez marketingových keců a klikbajtů. Jsem rád, že jsme nezvolili nesvobodný opak. Když jsem během této doby chodil pravidělně číst do lesa, moje mamka se mě ptala co vlastně přesně dělám. Odpověděl jsem, kreslím videa na YouTube z knížek a experimentů, které jsem vyzkoušel. Jsou zadarmo a možná lidem informace v nich pomůžou, jako mně, když mi nebylo hej. Odpověděla, ale vždyť za něco musíš žít, to přeci nejde něco dělat zadarmo. Ano, doslovný Altruismus je skoro nereálný, pokud ale pomůžete ostatním lidem vyřešit jejich problém a ještě vás ten proces neskutečně baví, nemusíte už nikdy finance řešit na prvním místě. Jste spokojení i s tím minimem, které vám pokryje jídlo a postel, protože už tak ve svém životě děláte to, co vás plně naplňuje. Kromě financí tak zmizí i další slovo a tím je práce. Ta přestane existovat taky, protože místo ní zavedete nové slovo, život. Činnost, kterou byste dělali každý den i kdyby vám za to nikdo nic nezaplatil, prectime.cz.

Díky, Honza - prectime.cz


Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor