Jak změníš svůj život ty, když se naučíš cizí jazyk?

Za posledních 30 let co běhám po téhle rotující kupičce hlíny jsem potkal mnoho lidí, kteří cizím jazykům nedávali velkou váhu. Ve své hlavě si vytvořili stereotypní pohádku, která povídala příběh o tom, že na cizí jazyky potřebujeme talent, který někdo má a někdo ne. Tato pohádka/bariéra v kterou většina lidí posléze uvěří, má mnoho variací. Například u studentů byla obvykle rozšířena o přenesení viny na učitele, který je cizí jazyk za <20 let ve škole nenaučil a tak ho neumí.

Cizí jazyk jako klíč

Čím více se nad tím zamýšlím, tím více si uvědomuji, že cizí jazyk je klíč prakticky ke všemu z čeho mám ve svém životě aktuálně radost. Nic z bodů, které pod tímto odstavcem vypíšu by se nestalo, pokud bych se nenaučil prvně anglicky. Angličtina mi otevřela dveře k tomu, abych mohl:

Studovat samostatně cokoliv online

Formálně mám sice Ph.D. z IT, které leží v papírové podobě v některém z šuplíků mého bytu, ale veškeré použitelné dovednosti z kterých mám tvůrčí radost, jsem získal od lidí vyučujících online či z mnoha načtených knih, které byly bez výjimky všechny v angličtině (více než 700+ knih). Díky skvělým lidem, kteří mě v angličtině naučili praktické dovednosti jsem si prošel skrze mnoho oblastí.

Ve strojírenství jsem pracoval skoro 6 let jako designér navrhující parametrické modely 3D promítacích pláten v USA a Číně. V programování jsem se díky projektu Codecademy naučil skriptovat a následně i programovat webového aplikace a vytvořil projekty, které pomáhají ostatním lidem. Díky skvělé komunitě kolem maxarea.com a portálu lynda.com jsem zvládl základy 2D/3D grafiky a mohl si vytvářet vlastní grafické materiály.

Rozhodl jsem se studovat do hloubky geoinformatiku z vědeckých studií a spolu s tím vystudovat doktorát v geoinformatice. Postavit si vlastní hvězdárnu a stát se astrofotografem roku v astronomii. Rozpohybovat svoje vizualizace do podoby například jazykových kurzů - naučit se animovat. Přečíst 700 anglických bestselerů během svého kolapsu a vzdělat se samostatně v oblastech jako je psychologie/neurověda/metalearning. V neposlední řadě se ale bavit, vše kombinovat, vytvářet kreativní projekty a být schopný všechny činnosti i delegovat, outsourcovat.

Cestovat

Jedna z prvních věcí, která mě napadne je určitě cestování. Cestování je, pokud znáte alespoň jeden z hlavních cizích jazyků hračka. V dnešní době navíc velmi dostupná. Bariéry padají i díky službám jako je kiwi.com či  airbnb.com.

Cizí jazyk a cestování jdou ruku v ruce.
Cizí jazyk a cestování jdou ruku v ruce.

Pracovat kdekoliv a kdykoliv

Cizí jazyk mi umožnil být opravdu svobodný, co nejméně závislý na sociálním systému, který se vyvinul pro potřeby masy lidí na této planetě. Pro mě představuje přehlíženou iluzi svobody a tak si vytvářím vlastní. Tuto zimu jsem strávil v Portugalsku (viz. série o dekompozici portugalštiny/španělštiny) a tato změna nezměnila nic na tom, co dělám a mohu dělat.

cizí jazyk v Algarve
Kancelář nebo terasa v Algarve? Obojí!

Je vlastně jedno kde jsem, vždy si mohu vybrat pracovní činnost, kterou lze dělat nezávisle na místě. Obecně vzato je i jedno, jestli práci dělám o půlnoci, nebo v 8 ráno.

Potkávat nové lidi

Aktuálně používám v různé formě 3 cizí jazyky - angličtinu, němčinu a španělštinu. Každý jazyk mám na hodně rozdílné úrovni. Všechny mají ale magické kouzlo v situacích, kdy jste v zahraničí. Často se mi stává, že u jednoho stolu mluvíme několika jazyky - a takové chvíle mi za to stojí nejvíce. Vůbec nehraje roli, jak dobře nebo špatně "koktám" - vždy je to nejenom o komunikaci ale i vzájemném cítění.

Jason a jeho pozvání na večeři do motorového domku.
Jason, kterého jsem poznal v kavárně na pláži. Hned ten večer nás hostil ve svém pojízdném domečku.

Každá cesta začíná prvním krokem

Často se zamýšlím, co bylo u mě na samém počátku. Byl to Slabikář Ferdy Mravence, díky kterému jsem se ve čtyřech letech naučil číst, byla to skvělá učitelka němčiny, která mě v 6 letech naučila základy jazyka, abych své první školní prázdniny mohl strávit u neznámých lidí v Belgii, nebo první anglická knížka, kterou jsem se rozhodl přečíst? Byl to vždy onen první krok, experiment, chuť něco změnit. Z mnoha takových prvních krůčků se ale mohou stát extrémní životní změny.

cizí jazyk v belgii
Z malého kroku si můžete vytvořit i druhou rodinu v Belgii.

První krok je sice nejdůležitější, ale musí mít i správný směr, abyste dorazili do cíle. Proto jsem vytvořil prectime.cz.


Autor: Jan Hovad, minimalista, essencialista, metalearner, biohacker, stoic & tech guy

Vystudoval doktorát v IT, pracoval na projektech v USA/Číně, postavil vlastní hvězdárnu, zkolaboval. Začal se věnovat efektivnímu a rychlému učení. Provozuje individuální koučink na metalearning.cz. Založil DATABENDERS s. r. o., Werifi Inc. a vytvořil projekty jako prectime.cz, bettermind.cz,metalearners.cz či youtube kanál metalearning.cz. Najdete mě i na Instagramu

autor